Goede hygiëne tijdens het koken voorkomt spreiding van bacteriën tijdens het koken, voorbereiden en opslaan van voedsel. Voedsel dat niet goed is voorbereid of gekookt kan ervoor zorgen dat je voedselvergiftiging krijgt wanneer je het eet. Natuurlijk heeft niemand zin in een voedselvergiftiging. In deze blog gaan we daarom hebben over verschillende manieren hoe jij hygiënisch kan koken.

Schoon

Zorg ervoor dat voor je gaat koken je handen sowieso schoon gewassen zijn. Naast dat het belangrijk is dat je handen schoon zijn, is het ook belangrijk dat de plek waar je gaat koken dus bijvoorbeeld de keukentafel schoon is en dat al de tools die je gaat gebruiken voor het koken ook schoon zijn. Deze dingen moeten schoon zijn tijdens en na het koken.

Koken

Het is ook belangrijk dat je voedsel dat rauw is gewoon goed kookt. Het kan namelijk voorkomen dat als je kip niet goed genoeg kookt dat je salmonella krijgt. Salmonella kan je echt heel erg ziek maken en in ernstige gevallen kan je er zelfs aan overlijden. Vooral met kip dus hier mee opletten. Maar ook met andere soorten vlees is het heel belangrijk dat deze gewoon goed zijn gekookt en niet meer rauw zijn. Met groente is dit ook belangrijk maar minder gevaarlijk dan wanneer het gaat over vlees.

Restjes

Het opslaan van je restjes heeft ook zo zijn gebruiksaanwijzingen. Het is namelijk belangrijk dat je je restjes opbergt op een juiste temperatuur. Als jij van plan bent om binnen 2 dagen de restjes weer te gaan eten dan wordt het geadviseerd om de restjes op te slaan in de koelkast. Als jij de restjes later pas wilt gaan eten dan wordt de vriezer geadviseerd. Daarnaast is het ook belangrijk, dat wanneer je restjes hebt, je wacht totdat het helemaal is afgekoeld naar kamertemperatuur en dan pas in een bakje stopt om het of in de koelkast of vriezer te zetten.

Conclusie

Er zijn dus een aantal manieren om het kook proces zo hygiënisch mogelijk te laten verlopen. Er zijn ook verschillende cursussen in voedselhygiëne, zoals de haccp-cursus. Als je dus meer wilt weten over voedselhygiëne, raden wij aan om deze 1 daagse of tweedaagse cursus te volgen.

Pin It on Pinterest