Als je meer wilt weten over de vaderlandse geschiedenis, dan is Batavialand een ontzettend leuke plek om te bezoeken, voor jong en oud. Niet alleen krijg je theoretische kennis gepresenteerd, ook verschillende ambachten uit de 17e eeuw kunnen er worden beoefend. In deze blog vertellen wie je er meer over. Voor meer informatie neem contact op met museum lelystad.

Veelzijdig kenniscentrum

Batavialand is een veelzijdig kenniscentrum. Een van de leukste dingen van Batavialand is dat ze niet alleen op een ¨klassikale¨ wijze de kennis van het verleden van Flevoland en Nederland in brede zin presenteren, maar ook via verschillende workshops. Zo is het mogelijk om 17e eeuwse ambachten zoals touwslaan te beoefenen; werkmethoden die belangrijk waren bij het bouwen van de Batavia, een replica van een schip uit deze eeuw. Voor de kinderen is dit natuurlijk ontzettend leuk en spreekt sterk tot de verbeelding. Het 17e eeuwse schip is gemaakt door middel van bouwmethoden uit de specifieke periode. Naast het feit dat de bouw een uitdaging was, heeft het ook veel inzichten opgeleverd over de feitelijke bouw van zo’n schip in die tijd. 

Je vondsten laten onderzoeken

Het is mogelijk om, wanneer je zelf iets gevonden hebt waarvan je denkt dat het iets waard is in historische zin, dit bij het archeologisch spreekuur in Batavialand laten zien. Een archeoloog zal het dan bekijken. Daarnaast kun je zien hoe archeologen te werk gaan als het gaat om conserveren en bestuderen van gevonden artefacten. Toen de Zuiderzee verdween en onder andere de Noordoostpolder daarvoor terugkwam, vonden mensen op en in de oude bodem van de zee tal van bijzondere sporen uit het verleden, zoals scheepswrakken en overblijfselen van menselijke bewoning op. Voor deze zaken is er volop aandacht in Batavialand.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Flevoland en het belang van de Zuiderzee voor Nederland in vroeger tijden, dan is het echt de moeite waard om Batavialand te bezoeken. Er gaat een wereld voor je open!

Pin It on Pinterest