Garda aan het gardameer

Garda

Garda ligt in de brede baai tussen de Punta San Vigilio en Rocca di Garda met circa 4.000 inwoners. In het mooie, autovrije oude centrum flaneren inwoners en bezoekers. Langs het Gardameer liggen de cafés aaneengeschakeld naast elkaar.

 

Garda aan het Gardameer in Italie

De straatjes van de oude stad zijn erg smal en in de hoofdstraten kan het soms behoorlijk druk zijn. Maar als je hoek omslaat en de winkels even achter je laat kun je nog rustige hoekjes tegenkomen. ’s Avonds neemt de drukte al snel af en kun je op je gemak zitten in een van de cafés  aan de Lungalago, die hier Regina, die hier Regina Adelaide heet – Koningin Adelheid.

Meer dan 1000 jaar geleden zat in Garda een vorstin gevangen, Adelheid van Bourgondië. In 768 had Karel de Grote Garda al tot graafschap verheven. In die tijd kreeg het meer, dat tot die tijd Lacus Benacus had geheten, ook zijn huidige naam. Op de Rocca di Garda stond een burcht, waar Adelheid gevangen werd gehouden. Nu staat er alleen nog maar een ruïne.

Bezienswaardigheden

Palazzo del Capitano della Serenissima

De gotische spitsboogvensters verraden dat dit mooie paleis stamt uit de Venetiaanse tijd. Vroeger zetelden de bestuurders van de Serenissima, zoals Venetië werd genoemd, die onder toezicht stonden van de Raad van Tien. Oorspronkelijk lag het gebouw direct aan de haven, maar het oude bekken werd gedempt en er kwam een plein, waar nu voetgangers lopen. Piazza Catullo.

Rocca di Garda

De naam Garda is afgeleid van het Germaanse woord “Wardon”, dat observeren of uitkijken betekent. Vanaf deze hoge uitkijkpost (de rots ligt 200 m boven het meer) heb je een fantastisch uitzicht over het Gardameer. Achter de parochiekerk Santa Maria Maggiore voert een bewegwijzerd pad u naar de burcht, waarvan alleen nog enkele muurresten te zien zijn. Opvallend is zeker een in steen gemetselde zitplaats, een soort troon, die in de volksmond de ‘Zetel van Adelheid’ wordt genoemd.

Santa Maria Maggiore

Deze parochiekerk ligt buiten de oorspronkelijke stadsmuren van Garda. Vermoedelijk is het Longobardische kerkgebouw, dat uit de 8ste-eeuw dateert, de burchtkapel,want het ligt direct aan de voet van de Rocca. Bezienswaardig is de mooie 15de-eeuwse kruisgang. Piazzale Roma.

Villa Albertini

De donkerrode villa aan de noordrand van de stad, met zijn historische Ghibellijnse kanteeltorens, is helaas niet toegankelijk voor bezoekers. In 1848 ontving Carlo Alberto, koning van Piemonte en Sardinië, in dit paleis de regeringsdelegatie die hem de oorkonde over de aansluiting van Lombardije bij het koninkrijk Piemonte (en daarmee aan het latere Italië) overhandigde.

Eten en drinken

Al Beati

Het restaurant ligt boven op de berg, linksaf op de weg naar Costermano. Het uitzicht is adembenemend en het eten in de verbouwde oliemolen is veel beter, en niet eens zo veel duurder, dan in de restaurants beneden aan het meer. Het adres is Via Val Mora 57, Garda, www.ristoranteaibeati.com.

Ristorante Giardinetto

Zonder de grote drukte, maar direct aan het Gardameer, eet je hier uitstekende visgerechten zoals spaghetti met kreeft. Het adres is Lungolago Regina Adelaide27, http://giardinettogarda.it/.

Al Graspo

Zeer hectische maar zeer Italiaanse sfeer. De kelners zetten de ene na de andere gang op tafel, voornamelijk zeevruchten en de wijn wordt eindeloos bijgevuld. Het adres is Piazzetta Calderini 12, http://www.graspo.it/. 

Shoppen

Markt

Elke vrijdagochtend is er markt aan de Lungolago Regina Adelaide. U vindt er heerlijke streekproducten maar ook leuke souvenirs voor thuis. In de zomermaanden is het erg druk maar voldoende parkeergelegenheid dus laat deze kans niet voorbij gaan. Lekker winkelen, slenteren bij de kramen direct aan de oever van het Gardameer.

La Pescheria

Bij deze viscoöperatie kun je verse vis uit het meer kopen. Dagelijks van 07.00 – 13.00 en  (behalve wo en zo) 16.00 – 19.00 uur. Het adres is Via delle Antiche Mura 8.

Garda aan het gardameer was last modified: by