Bardolino

Bardolino Gardameer

Bardolino is één van de bekendste plaatsen aan het Gardameer, met van oudsher veel toeristen. En ook als je het Gardameer nog niet zo goed kent, heb je vast wel van deze naam gehoord: per slot van rekening heet ook de wijn zo die in de glooiende heuvels erachter wordt verbouwd.

Bardolino ligt aan de zuidelijke oostoever. Deze landstreek was al in de bronstijd bewoond. De Romeinen stichtten er een stad en in de middeleeuwen was Bardolino een vrije gemeenschap. Later waren de Scaligeri familie hier heer en meester. Belangrijke leden van de Scaligeri familie, die aan het eind van de Middeleeuwen ook heerste over Verona, zijn bijgezet nabij de Santa Maria Antica kerk vlak achter de Piazza dei Signori.

De oude stad van Bardolino (circa 6.700 inwoners) is groter dan die van andere plaatsen aan de Olijvenriviéra, met brede straten en winkels die pas om middernacht hun deuren sluiten. Dag en nacht – uitgezonderd tijdens de middagsiësta – stroomt de mensenmassa door het oude centrum.

Bardolino Gardameer Italie

De PIAZZA GIACOMO MATTEOTTI bruist van het leven. Het plein is eigenlijk meer een brede straat, voert van de neoclassicistische parochiekerk Santi Nicoló e Severo naar de oever van het meer. Hier vind je bars, cafés en ijssalons. ´s Avonds komt de plaatselijk bevolking naar het plein om te flaneren, en de toeristen doen mee. De Italianen noemen dat fare le vasche (de ronde doen).

Bardolino Gardameer Italie

Bezienswaardigheden

Museo Dell’olio di Oliva. Het Olijfoliemuseum ligt 2 km zuidelijker in de wijk Cisano. Hier kom je niet alleen om goede olijfolie te kopen maar in de eerste plaats om te zien hoe olijfolie wordt gemaakt. Er is ook een informatie video te zien. Adres: Via Peschiera 54.

Museo Del Vino. Eigenlijk is het een slimmigheidje: in een kelder staan oude wijnpersen en afvulapparaten om te laten zien hoe wijn wordt gemaakt. Men noemt het vervolgens een wijnmuseum, maar in feite gaat het om een wijnkelder met een proeverij – niettemin wel interessant.  Adres: Via Costabella 9 en website.

San Severo. Dit harmonische kerkje aan de doorgaande weg werd na de aardbeving van 1117 in Romaanse stijl herbouwd. Resten van een eerder bouwwerk (rond 800) zijn nog te zien. Binnen zijn er vervaagde, maar grotendeels bewaard gebleven fresco’s te bewonderen. Ze dateren uit de eerste helft van de 12de eeuw en bedekten ooit de hele binnenkant van het kerkje.

San Zeno. Als je door Bardolino rijdt, kun je dit kerkje gemakkelijk missen. Het ligt verborgen in een kleine binnenplaats aan de Via San Zeno. De muren dateren uit de 9de eeuw, waarmee het kerkje tot de oudste godshuizen van Noord-Italië behoort. Het smalle hoge gebouw staat op een kruisvormig grondplan. Opvallend zijn de zes forse pilaren met grote kapitelen.

Eten en Drinken

Al Commercio.  Op de kaart staat veel vis van de grill en verse saladesen wordt geserveerd op een mooie binnenplaats. Verder hebben ze een uitgebreide wijnkaart. Adres: Via Solferino 1.

La Formica. In dit kleine restaurant in het centrum van Bardolino kun je genieten van heerlijke zelfgemaakte pasta’s, bijvoorbeeld met ragu (gehaktsaus) of truffel. Ook grote salades en lekkere desserts maar helaas geen uitzicht op het meer. Adres: Piazza Lenotti 11 en website.

Il Giardino Delle Esperidi. Dit restaurant in het oude centrum is al tijden toonaangevend in de stad. Ook is er de mogelijkheid om wijnproeverijen bij te wonen. Adres: Via Mameli 1 en website.

Caffé Italia. Buiten op het terras heb je een goed uitzicht op de piazza, binnen kom je vooral de lokale jeugd tegen. Bij de vele streekwijnen kun je kleine gerechten bestellen, zoals polenta, worst,ham, kaas, salade caprese (tomaat met mozzarella) en ook fruit. Adres: Piazza Principe Amedeo 3-4.  

Da Memo. In dit rustige hoekje van de oude stad zit je buiten net zo prettig als binnen, in een gebouw dat uit de 16de eeuw dateert. Een van de specialiteiten is in folie gebakken houting. Adres: Piazza Statuto 15 en website.

Shoppen

La Barchessa Arte is naast een wijnbar tegelijk ook een grote galerie en een conceptwinkel met designartikelen. Adres: Martino 28.

Cantine Lenotti bestaat al sinds 1906 en is een familiebedrijf. Onder hun huismerk “Le Selezioni di Lenotti” worden uitstekende maar zeker niet goedkope wijnen aangeboden. Gelukkig hebben ze ook goede en betaalbare tafelwijnen. Adres:Via Santa Cristina 1 en website.

Markt, iedere donderdag is er markt en één van de grootste aan het Gardameer. Hij begint aan de waterkant en strekt zich uit tot enkele straatjes van de oude stad.

Bardolino was last modified: by